Dodatkowe ule na dachu biblioteki UŁ

W dniu 13 lipca 2023 zasiedliliśmy kolejnych pięć uli na dachu Biblioteki Uniwersytetu Łódzkiego. Pasieka obecnie składa się z dziesięciu pszczelich domów.
Beeblioteka UniLodz to kolejny projekt propagujący troskę o środowisko naturalne, jaki realizuje uczelnia wraz ze Stowarzyszeniem Pszczelarzy Ziemi Łódzkiej.
Pasieką na dachu biblioteki opiekujemy się już od dwóch lat, a pszczele rodziny wspierają miejski ekosystem. Przede wszystkim owady te zapylają miejskie rośliny, co umożliwia wydawanie dużej ilości nasion i owoców. Zielone okolice biblioteki to idealne miejsce dla uli – szczególnie istotne jest w tym przypadku sąsiedztwo parku im. Jana Matejki oraz okolicznych skwerów kampusu uniwersyteckiego. Warto zaznaczyć, że miód pozyskiwany od pszczół miejskich w niczym nie ustępuje temu, który produkują pszczoły z wiejskich pasiek, a niekiedy nawet przewyższa go jakością. Związane jest to z dłuższym sezonem kwitnienia roślin, a także większą bioróżnorodnością w miastach.